Allsvenskan började spelas 1924 med de bästa lagen i Stockholms- och Göteborgsregionerna. SM-slutspelen i fotboll där von Rosens pokal och svenska mästartiteln korades slutade spelas 1926 och 1931 fick vinnaren av Allsvenskan mottaga just denna pokal och titeln “Svenska mästare”.

Allsvenskan hade i första upplagan 12 lag som möttes två gånger vardera. Från och med starten till 1991 gav vinst 2 poäng och oavgjort 1 poäng. Ändringen 1991 gjordes för att främja offensivt spel. Von Rosens pokal delades ut fram till år 2000 då namnet ändrades till Lennart Johanssons pokal, eftersom Von Rosens nationalsocialistiska sympatier offentliggjordes och diskuterades.

I Allsvenskan fick länge inte norrländska lag vara med. Det var självklart inte för att de inte nådde upp till den standard som krävdes, utan på grund av de långa avstånden. Under denna tid var inte spelarna proffs, vilket betydde att det fanns ett arbete att gå tillbaka till efter varje helg med matcher. För en norrlänning eller en som åkte till Norrland för att spela match tog det många, långa timmar att ta sig tillbaka och det var inte möjligt. Säsongen 1953/1954 förändrades detta och Lycksele IF blev som första lag norr om Gästrikland allsvenskt 1955.

Under den första tiden fanns det inte heller svenska spelare som spelade professionellt utomlands. Första proffsspelaren utomlands från Sverige var Gunnar Nordahl, som startade sin karriär i IFK Norrköping. Nordahl åkte till Serie A i Italien och gjorde snabbt succé där han blev en av tidernas främsta spelare, med ett målsnitt på 0,77 mål per match, vilket inte har slagits av någon annan idrottare. Endast Piola och Totti har gjort fler mål någonsin i den italienska ligan. Men på grund av de regler som svenska landslaget hade fick inte Nordahl, eller någon annan svensk proffsspelare spela i landslaget, något som förändrades efter ett antal år och något som kan verka mycket underligt i dag. Innan 1974 hade inga utlänningar fått spela i Allsvenskan med i och med denna säsong var det tillåtet och Ronnie Powell från England blev förste utlänning att spela i Allsvenskan.

Allsvenskan har förändrat struktur många gånger. År 1957 anordnades till exempel en trippelsäsong för att justera så att en säsong varade från början av våren till slutet av hösten istället för, som ett läsår från hösten till våren; 1958 var året då VM spelades i Sverige och aldrig har fotbollen varit så populär i Sverige. Publikrekorden från 1959 har inte överträffats än idag.

1972 ändrades det så att Allsvenskan fick 14 lag, men sedan ändrades det tillbaka 1982 till att endast innefatta 12 lag igen. Detta ändrades återigen till 10 lag år 1991, för att 1993 byta riktning tvärt och inkludera 14 lag i serien. 2008 ändrades detta till 16 lag. Innan Allsvenskan blev den serie där den svenska mästaren i fotboll korades anordnades det SM-slutspel. Detta var från år 1900-1925. På 1980-talet kom slutspelandet tillbaka och de åtta bästa lagen gjorde upp om segern. Detta blev bara några år senare till att de fyra bästa lagen gick till slutspel. Från år 1993 gick man tillbaka till rak serie utan slutspel och så har det sedan dess förblivit.