En typisk karriär för ett fotbollsproffs börjar ofta i en lokal fotbollsklubb. Kanske är denna lokala fotbollsklubb en klubb i ett Division 5-lag, eller är det ett lag i Allsvenskan. Efter ungdomsåren och visad talang blir hen uppköpt av ett allsvenskt lag, antingen redan som junior för att tränas upp mot hårdare motstånd, eller direkt för spel i seniorlaget efter att ha uppnått tillräckligt god nivå redan i moderklubben. Sedan spelar denna spelare i laget under ett antal år för att, om det går väl, bli uppköpt av en utländsk klubb.

Är det en mycket skicklig spelare det handlar om, går den upp i en känd liga direkt, som högsta ligan i Italien, Serie A, eller högsta serien i franska ligan. Det är dock vanligt att det blir ett lag i en liga med lite lägre nivå, som den danska ligan, schweiziska ligan eller näst högsta divisionen i England. Sedan kan det hända att spelaren visar upp sådana kvaliteter att ett lag från en större liga köper upp spelaren. Det kan förstås också hända att laget kvalificerar sig till den högre divisionen och spelaren med den.

Sedan blir det om allt går väl några år med denna klubb. Kanske gör fotbollsspelaren succé och blir älskad av publiken och media, kanske blir hen strax utlånad till ett annat lag. I många fall får spelaren ett erbjudande om spel i ett annat lag med bättre betalt och kanske i ett lag som det går bättre för.

Vad som sedan ofta sker, när det har gått några år, spelaren kanske har bytt lag några gånger och möjligen också liga en eller flera gånger, är att karriären börjar lyda mot sitt slut. Erbjudandena som kommer är inte längre oemotståndliga och familjen pockar på och längtan efter det långa landet i norr blir stor. Eventuellt är spelaren i landslaget och har där känt att det är för långt till nästa stora turnering för att hen ska orka att kämpa vidare genom alla resor och läger. Vid denna tidpunkt är det inte ovanligt att spelaren kommer tillbaka till Allsvenskan eller Superettan, ofta i det lag där hen först började spela.

Henke Larsson är ett exempel på detta. Han spelade något år i Helsingborgs IF i början av sin karriär och återvände 2006 för att spela tre år och hjälpa laget att nå bättre placeringar. Han ställde senare också upp som tränare för laget.

Detta är också snarare regel än undantag, att före detta proffsspelare avslutar sina år i sitt allsvenska favoritlag och sedan gradvis går över till att sätta på sig ledartröjan. I dessa klubbar blir förstås spelaren hyllad av publiken och det är en känsla som det är förståeligt att söka sig till. Henke Larsson rönte inte stora framgångar som tränare i sin klubb, men det finns många exempel på folk som har gjort tränarkarriär efter en framgångsrik spelarkarriär. Sven “Dala” Dahlkvist förde till exempel Örebro SK till sin bästa placering i Allsvenskan någonsin, ett par år efter han avslutade sin karriär som fotbollsspelare i samma klubb. “Dala” bemödade sig dock aldrig att göra proffskarriär utanför Sverige under sin framgångsrika karriär.