Sven “Dala” Dahlkvist är en av allsvenskans stora profiler. Hans hemort var Mockfjärd som ligger i Gagnefs kommun, den största tätorten i Gagnefs kommun till och med, en kommun som är belägen mellan Borlänge och Leksand. Det var också i Gagnefs fotbollsklubb Gagnef IF som han började sin fotbollskarriär. För övrigt var det inte bara fotboll som gällde i början, han sysslade också med alltifrån vattenpolo, hockey, skidor, tennis, bordtennis och hockey-bockey, eller rinkbandy som det senare har kallats, en version av bandy fast på mindre rink och färre spelare.

Det var dock fotbollen som Dala fastnade för, eller det som han i alla fall var allra bäst på. Redan som 14-åring började han spela i Division 6-laget (då sjätte högsta divisionen till skillnad från nu när det har lagts till både Division 1 och Superetta) och blev ordinarie spelare från 15 års ålder. Han gjorde succé lokalt som en målskytt att räkna med och erbjudanden från andra klubbar ramlade in. När till sist allsvenska laget AIK erbjöd honom kontrakt kunde han inte låta bli att vänta.

Dahlkvist fick en lön på 200 kronor i månaden och hjälp med ett arbete på Folksam och en etta i Solna, en etta som Kurre Hamrin hade bott i ett par decennium tidigare. 1974 när han kom till klubben spelade han inte i A-laget, men året därpå fick han chansen. Det blev rätt mycket tid på bänken de första åren och han fick en del kritik för sina insatser men till sist säkrade han en plats i startelvan år 1976. I A-laget missade han sedan endast två matcher på 12 år.

Det var i cupfinalen mot Landskrona BoIS som Dahlkvist fick sitt stora genombrott och blev efter denna match, hans femte match, hyllad som AIK:s bäste spelare genom tiderna av radiojournalisten Torsten Tegnér, vilket kom att bli ett epitet som det faktiskt låg något i. 1977 tog Sveriges första internationella proffsspelare Gunnar Nordahl över som tränare för AIK. Efter en svag säsong som forward blev han nedflyttad till backposition. Här kom Dala till sin rätt och blev hyllad.

1979 åkte AIK ur Allsvenskan och Dahlkvist höll på att byta klubb till Malmö FF, men ett samtal till AIK:s dåvarande ordförande Lennart Johansson förändrade saken, och Dala stannade i Stockholmslaget. Han kom väl till pass 1980 när han hjälpte laget kvalificera sig till Allsvenskan. Året innan hade han också börjat spela i svenska fotbollslandslaget. 1983 var Dalas kanske bästa år och AIK vann grundserien (men inte slutspelet om von Rosens pokal som nu hade initierats i Allsvenskan). Även 1984 var ett toppen år och Dala vann Guldbollen, Sveriges finaste fotbollspris, för sina insatser i AIK men också i svenska landslaget, där han spelade 39 matcher under åren 1982-1985.

Det blev aldrig något SM-guld för Dala i AIK och 1988 bytte han till Örebro SK och gjorde att detta lag kvalificerade sig till Allsvenskan. I Örebro SK fortsatte han sedan som såväl tränare och klubbdirektör. Som tränare ledde han Örebro till tidernas bästa placering i och med andraplatsen i SM 1994.