En svensk dyrgrip

Hälsingebördige Tord Grip har en lång karriär bakom sig, framgångsrik som både spelare och tränare. Degerfors var den ort där han började spela och han intresserade sig mycket för både fotboll och bandy. Han började sin karriär i Degerfors IF och spelade i många år i klubben. Hans prestationer i klubben ledde till uttagning till svenska landslaget där han var med i ett antal matcher under åren 1963 och 1965. Flera år spelade han också i AIK.

Dock var det som tränare han kom att bli legendarisk och historisk. Han började som spelande tränare i Karlskoga KB i slutet av sin karriär. Från Karlskoga tog han sig an Örebro SK 1974 och 1976 gjorde han insatser i sin gamla klubb Degerfors. 1977 blev han sedan anlitad som assisterande tränare i svenska fotbollslandslaget, samtidigt som han ledde vissa ungdomslag. Han hade tidigare studerat på GIS och var utbildad idrottstränare. Under 70-talet och 80-talet fortsatte han att leda vissa grupper inom svenska fotbollslandslaget och klubbar som Malmö FF, norska landslaget, italienska Campobasso och schweiziska BCB Young Boys.

1991 fick han anledning att komma tillbaka till att leda herrlandslaget i fotboll som assisterande tränare. Med Tommy Svensson som förbundskapten rönte laget stora framgångar och Tord Grip var assisterande tränare också under VM i Atlanta 1994 där Sverige tog hem ett överraskande och glädjande brons. Hans uppdrag som assisterande tränare i landslaget fick hans karriär att skjuta ny fart och Sven-Göran Eriksson tog honom till Italien och Lazio där radarparet vann stora framgångar.

När Sven-Göran “Svennis” Eriksson sedan blev förbundskapten för det engelska landslaget köpte Svennis med sig Tord Grip från sitt tidigare lag och dessa två blev relativt framgångsrika, med kvartsfinal i VM 2002 och 2006, men utan att vinna någon större turnering. Han följde också med Svennis och arbetade som assisterande tränare med honom i Manchester City FC, Mexicos landslag, Notts County, Elfenbenskustens landslag och Leicester City. År 2014 gick de till sist skilda vägar, då Tord Grip ställde upp som assisterande tränare till Kosovos landslag, med Albert Bunjaki som huvudtränare, detta 77 år gammal.

Hans allsvenska karriär har som spelare alltså inkluderat Degerfors och AIK och som tränare har han i Allsvenskan lett Malmö FF, Örebro SK och Degerfors IF. I Malmö är han i gott sällskap, många kända tränare har tjänstgjort för detta lag; Rolf Zetterlund, Roy Andersson, Roland Nilsson och Roy Hodgson för att nämna några profiler. Örebro SK har också många tränar- och spelarprofiler på sin historiska tränarlista: Rolf Zetterlund och Roy Hodgson har även tjänstgjort i detta lag och förutom dem kan bland annat Stuart Baxter, Orvar Bergmark, Mats Jingblad och Sven “Dala” Dahlkvist nämnas. Dala, som också spelade under flera år i klubben och arbetade som sportchef efter den aktiva spelarkarriärens slut.

En dokumentär av Tom Alandh gjordes om Tord Grip 2015 av denne regissör som också har gjort porträtt av Monica Zetterlund, Jan Allan, Owe Thörnqvist, Olof Palme, Ingemar Johansson och många andra profiler. Dokumentären heter “Ur Svennis skugga” och syftar såklart på hans roll som Sven-Göran “Svennis” Erikssons högra hand under många år.

Comments are closed.