Örebro befann sig i mitten av tabellen under början av 2000-talet. Lagets offensivitet 2001 var i linje med 1993 års säsong där de gjorde mål i varje match – totalt blev det 48 mål under säsongen, men också 44 baklängesmål. Mats JIngblad var tränare för klubben och bland framträdande spelare fanns Niklas Skoog, Johan Paulsson, kenyanerna Maruti och Oyuga och ÖSK-veteranen Anders Karlsson i målet.

2002-2003 skedde en upprustning av stadion Eyravallen. Ett nytt underlag av konstgräs-typ anlades och en gammal läktare revs för att ersättas med en ny. Detta skulle göra Eyravallen större, och med en publikkapacitet på sammanlagt 13000 personer. Stefan Lunding tog 2003 över klubben och första säsongen för honom slutade ÖSK på en åttondeplats.

2004 var året som präglades av ekonomiska svårigheter. Ove Lindkvist på ordförandeposten avgick och trots handlingsplan och insamlingskampanjer godkände inte elitlicensnämnden kontrollbalansräkningen på hösten och ÖSK degraderades till Superettan. Överklagan till Appellationsnämnden mottogs med negativt besked och 2005 spelades i Superettan. Nya tränaren Patrick Walker hade en tuff första period och nya förvärv för att klara krisen, men lyckades inte motsvara förväntningarna. Trots detta klarade sig dock laget från nedflyttning och slutade trots allt som femma.

2006 blev ett bättre år och med skadade Lars Larsen åter i truppen och nyförvärvet Sebastian Henriksson fick laget spelmotorer en trupp som stod starkt i Superettan under hela säsongen. Till slut, i en rafflande sista match mot Assyriska, som spelade mot sitt kvarvarande i Superettan lyckades ÖSK också säkra en plats i allsvenskan. Detta var för övrigt mittbacken Thomas Anderssons 380:e match i klubben.

Så var då ÖSK tillbaka i Allsvenskan 2007. Det blev ingen omedelbar succé för laget som till slut riskerade att åka ur serien. Som tur var hade förutsättningarna ändrats på det viset att Allsvenskan höll på att gå från 14 lag till 16 lag och detta år åkte endast ett lag ur serien. Detta betydde att ÖSK fick vara kvar i serien och få en ny chans. Ett nytt spelsystem introducerades av nya tränarna Sixten Boström och Alexander Axén. Detta ledde till slut till en sjundeplats säsongen 2008.

2009 tog man nya tag och med några nyförvärv nosade laget på toppen igen. Dock slutade till sist laget på en sjundeplats. 2010 blev sen det bästa året på länge. Ett offensivt spel som gav resultat och med ett flertal spelare som blev kallade till landslaget för tjänstgöring som Mikael Almebäck, Nordin Gerzic, Erik Nilsson ooch Markus Astvald. Även utländska spelare som spelade i laget fick plats i sina landslag, som Roni Porokara i Finland och Alejandro Bedoya i USA. Ett lag utan en enskild utpräglad målskytt med med en bredd i anfallsspelet och med en John Alvbåge i målet som storspelade och lyckades med hjälp av en stark backlinje hålla nollan i 14 matcher. Riktigt hela vägen räckte det inte för ÖSK denna gång heller, men denna säsongs tredjeplats innebar det bästa resultatet sedan 1994 års andraplats.

Detta resultat har sedan inte överträffats och Örebro SK fortsätter att vara laget som har varit med i Allsvenskan flest säsonger – utan att ta guld.