Ett svenskt VM-lag att minnas

Turneringen 1994 var ett VM som de flesta av svenskarna minns med stor glädje och intensitet. Många av de spelare som var aktiva under denna turnering kommer folk ihåg och de har förutom denna turnering haft karriärer i klubblag i Sverige och utomlands.

Jonas Thern var en av de spelarna som gjorde succé under VM i Atlanta 1994. Under denna turnering var han lagkapten för det svenska laget och under flera år i landslaget förutom detta. Han är en riktig Värnamoprofil och har lett laget som tränare under flera år. Annars var han också proffs i flera internationella klubbor och ligor. Framför allt i Benfica i Portugal med Sven-Göran Eriksson som tränare och med Stefan Schwarz som lagkamrat.

Henke Larsson gjorde sin debut mer eller mindre under detta VM. På den tiden hade han rasta och var i början av sin karriär. Sedan blev han både proffs i Celtic i Skottland och andra internationella klubbar som Barcelona, som han vann ligaguldet med både säsongerna 2004/2005 och 2005/2006. Han var en av klipporna i det svenska landslaget och kanske Sveriges största fotbollsstjärna under ett antal år, tills Zlatan Ibrahimovic tog plats på scenen. Efter Barcelona kom han tillbaka till Helsingborgs IF. Han lånades ut till Manchester United under en period, för att sedan än en gång återvända och spela och träna i Helsingborg, såväl i fotboll som i innebandy (!).

Patrik Andersson spelade länge i landslaget. Han började redan 1991 och var med under 1994-VM och hjälpte till när Sverige tog sitt legendariska brons. “Bjärred” spenderade större delen av sin professionella karriär i Tyskland där han spelade i Mönchengladbach under flera år och mot slutet även i Bayern München som hann vann tyska ligan med två gånger i början av 2000-talet. Hans bror Daniel var också en klippa i landslaget i många år, men var för ung när Atlanta-VM begav sig.

Stefan Schwarz gjorde allsvensk debut i Malmö FF och hade redan där förmånen att spela med Jonas Thern och Martin Dahlin från det senare bronslaget i Atlanta. Tillsammans vann de SM-titeln 1988 med Malmö FF. Han började sin landslagskarriär 1990 och var med i VM 1990. och spelade i Benfica med Jonas Thern som lagkamrat och Sven-Göran Eriksson som tränare. Schwarz spelade också i England i Arsenal och Sunderland, i Italien med Fiorentina och i Spanien med det östspanska Valencia. Han har också ställt upp i Helsingborgs IF som assisterande tränare.

Tomas Brolin blev en av de absolut största hjältarna i VM-laget för sina insatser. Han var en klippa i Parma som var ett lag som precis gått upp i Serie A vid tiden för hans ankomst. Efter hans karriär blev det mycket kändisfester och kvällstidningsskvaller omkring honom. Han gjorde musikvideor och startade upp en restaurangverksamhet. I Atlanta-VM minns folk främst hans kvartsfinalmål mot Rumänien, fräckt passad av Håkan Mild och hans målgest.

Martin Dahlin var också en av de riktigt stora spelarna under VM-turneringarna och gjorde fyra mål och tre målgivande passningar under turneringen. Han gjorde mest förtjänst i tyska ligans Mönchengladbach och spelade dessförinnan i Malmö FF med Jonas Thern, Stefan Schwarz som lagkamrater och bland annat Roy Hodgson som tränare.

Comments are closed.