Fotboll är en riktig nationalsport i Sverige och är den lagidrott som utövas mest i landet. Det finns många olika divisioner och serier i Sverige som har många år på nacken. Strukturen på seriespelet och divisionerna har förändrats mycket under årens lopp. Framför allt gäller det kanske de främsta ligorna där det till och med har satts in en extra serie de senaste åren, Superettan. Superettan är den näst högsta divisionen och har liksom Allsvenskan nuförtiden 16 lag och kom till år 2000 för att höja standarden i svensk fotboll.

Från början var Allsvenskan det samma som Division 1 och den division som låg under var Division 2. 1987 förändrades detta så att Division 2 blev Division 1. När Superettan kom till år 2000 blev den Division 1 men från 2006 så kom Division 1 med två regioner tillbaka och det lades till en division och Division 1 blev således tredje högsta ligan i svenska fotbollens seriesystem.

Förändringen från Division 1 till Superettan var att Division 1 är uppdelad i 2 olika serier i olika regioner, Norra och Södra, med 14 klubbar i varje serie men Superettan är en enda serie med 16 lag. Det blir således bättre lag i Superettan med hårdare motstånd vilket kan höja kvaliteten i serien och i elitfotbollen i stort. Det gör också att publikintresset blir större vilket i slutändan leder till bättre kontrakt för fotbollsspelarna. I Allsvenskan, Superettan och Division 1 för herrar och Damallsvenskan för damer måste nu alla spelare ha registrerat proffskontrakt för att få spela.

Klubben måste ha en tillräckligt stor och säker arena och god ekonomi för att spela i en viss division Om inte laget uppfyller dessa kriterier kan de nekas uppflyttning eller tvingas flytta ner en division. Detta hände till exempel med Örebro SK i Allsvenskan som hade grava ekonomiska problem och inte tilläts spela i Allsvenskan.

I Superettan måste arenan till exempel rymma 1000 sittande besökare, men det finns väldigt många andra regler också. Sittplatserna måste vara under tak, ha ryggstöd och vara av brandsäkert material. Det ska finnas åskådarplatser som är anpassade för funktionshindrade, rum för presskonferens, sittplatser för media och minst en toalett per 200 åskådare och en urinoar per 125 åskådare och möjlighet att köpa mat och dryck på alla delar av arenan där det finns publik. Ett särskilt rum för medicinsk behandling och ytterligare rum för dopingkontroll och två omklädningsrum med minst fem duschar, 25 sittplatser, tre toaletter, en massagebänk och en taktiktavla. Det är alltså väldigt mycket att tänka på när ett lag kvalificerar sig till Superettan, och ännu mer när de kvalificerar sig till Allsvenskan.

Seriesystemet kom till redan 1924 då Allsvenskan startade. Inofficiellt fanns det fem serier under Allsvenskan som kan betraktas som Division 1 – Uppsvenskan, Mellansvenskan, Östsvenskan, Västsvenskan och Sydsvenskan och lag flyttades upp och ner från och till Allsvenskan från dessa serier, förutom norrländska Uppsvenskan som på grund av långa avstånd inte fick vara med i Allsvenskan. Serien blev officiell från 1928 och blev då till två serier om 20 lag vardera.