Vilka lag ligger i Allsvenskan nu?

Som du säkert vet är Allsvenskan den högsta divisionen i Sverige för herrfotboll, och många följer turneringen med stort intresse. Varje år tävlar 16 svenska klubbar om chansen att bli Allsvenska mästare, eller åtminstone att få en så bra placering som möjligt. Vilka är då lagen som är med i år?

I toppen

I toppen just nu finns Malmö FF, AIK och Häcken. Malmö FF är ett lag från Malmö, vilket ju hörs på namnet. Malmö FF är dessutom det lag som genom historien vunnit Allsvenskan flest gånger med sammanlagt 23 segrar genom åren. AIK är ett lag från Stockholm som också har en lång historia i Allsvenskan, eftersom de varit med i så mycket som 90 säsonger. Sitt första guld i Allsvenskan fick AIK redan säsongen 1931/1932. Häcken är i sin tur ett lag från Göteborg. Det är bara den nittonde säsongen Häcken är med i Allsvenskan. De har alltså en betydligt kortare historia i turneringen än de två andra topplagen, även om nitton säsonger är rätt mycket.

I botten

De tre lag som finns på bottenplatserna just nu är Helsingborg IF, AFC Eskilstuna och Falkenbergs FF. Helsingborg IF är ett lag med gamla anor, eftersom det grundades redan 1907. Under en period var de ett av de bästa lagen i Allsvenskan, med vinster under åren 1929, 1930, 1933, 1934 och 1941. Efter det placerade de sig sämre och i slutet av 1960-talet åkte de ut. 1992 tog sig Helsingborg IF tillbaka till Allsvenskan och har efter det för det mesta haft placeringar i mitten eller toppen. Just nu ligger de på en fjortondeplats, med bara två lag som fått färre poäng, men turneringen är ju långt ifrån slut. AFC Eskilstuna, eller Athletic FC Eskilstuna, är ett lag som bara funnits sen 2007. Till Allsvenskan kom de första gången 2016, så de är ett relativt nytt inslag i den här divisionen. Allra sämst placering just nu har Falkenbergs FF. Den första gången de kom med i Allsvenskan var 2014. Efter det var de med även 2015 och 2016, för att sen åka ut. Till säsongen 2019 har de lyckats ta sig tillbaka, men frågan är väl om de kommer finnas kvar i Allsvenskan nästa år.

Övriga lag

De andra lagen som är med i Allsvenskan i år är: IFK Göteborg, Djurgården, Hammarby, Elfsborg, IFK Norrköping, Östersund, Kalmar, Örebro, Sirius och Sundsvall.

Vem får vara med i Allsvenskan?

Ett lags placering i Allsvenskan bestäms av poäng, målskillnad och antal gjorda mål. Poäng får de av matcher som vunnits eller slutat oavgjort. De lag som kommer på de tretton bästa placeringarna kommer fortsätta spela i Allsvenskan även nästa säsong. De två lag som hamnar på sämst placeringar flyttas ner till Superettan, som är den division som ligger under Allsvenskan. De ersätts av de två lag som fått bäst placeringar i Superettan. Vem som får den sista platsen i Allsvenskan avgörs genom att det lag som placerat sig som trea i Superettan möter det lag som hamnat tredje sist i Allsvenskan.

Comments are closed.